Много хора смятат, че ключът към обемната и добре оформена мускулатура

...
Много хора смятат, че ключът към обемната и добре оформена мускулатура
Коментари Харесай

10 храни за ефективно качване на мускулна маса

Много хора считат, че ключът към обемната и добре завършена мускулатура се крие в тренировките. Но истина е, че без вярно хранене и най-добре оптимизираната  би била безуспешна в постигането на тази цел.

Ако знаеш тъкмо по какъв начин работи храната за теб, ще можеш ловко да я използваш, с цел да развиеш формата и силата си много по-бързо и елементарно. Съветите, които ще намериш по-долу, се отнасят за всеки. Както за поддържане на фигура, по този начин и за развиването ѝ.

Ето лист с 10 питателни храни, които е добре а участват в менюто ти, в случай че искаш да сполучливо да развиеш своите мощ и мускулна маса:

1. Телешко месо

Според мен телешкото би трябвало да е главен съставен елемент във всеки  за мускулна маса. Чистото говеждо месо е цялостно с хранителни субстанции, благоприятстващи мускулния напредък, в това число желязо, цинк и витамини от група В. По-важното обаче е, че телешкото обезпечава на тялото ти висококачествени белтъчини (не всички протеини са равни) и богат набор аминокиселини, която работят с инсулина за поощряване на мускулния напредък.

Всъщност, телешкото не е за занемаряване даже и при  – порция от 100 гр. телешко обезпечава на тялото толкоз белтъчини, колкото и 350 гр. фасул, само че с половината калории.

2. Пилешко месо (без кожа)

Пилешкото месо е отличен източник на първокачествен протеин, който е значим за поддържането и възобновяване на мускулите, здравето на костите и поддържането на тежестта. И несъмнено, има толкоз доста способи за подготвяне и ядене.

Избягвай единствено кожата, тъй като с нея нежеланите мазнини и холестерола ще дойда допълнително. Придържай се към изчистеното бяло месо от гърдите.

3. Котидж сирене (извара)

Котидж сиренето съдържа не просто кой да е протеин, а в частност – съвсем напълно дължи белтъчното си наличие на така наречен казеин. Същото се отнася и за добре познатата ни извара, с която котидж сиренето доста си наподобява.

Казеинът е постепенно усвоим протеин, което значи, че е съвършен за поддържане на мускулите за по-дълго време. Това му качество е изключително потребно за хората, които нямат различен избор с изключение на да устоят дълги интервали без да ядат (при натоварено всекидневие например).

То е и отличен източник на витамин B12, калций и други значими хранителни субстанции, които го вършат още по-ценно допълнение във всяка .

4. Яйца

Няма по какъв начин да подминем и яйцата. Може би една от най-популярните храни, и във фитнес средите, и отвън тях. Яйцата също съдържат първокачествен протеин, с девет незаменими аминокиселини, които тялото ни не може единствено да създава и си набираме от храната. А също така са и превъзходен източник на холин, потребни мазнини и витамин D.

5. Суроватъчен протеин

Технически това си е хранителна добавка, а не същинска храна. Но към този момент добре познатият ни суроватъчен протеин на прах се е потвърдил като в действителност надеждно и потребно допълнение към храните в режима на трениращия и няма по какъв начин да не го загатна и тук.

Има причина суроватъчният протеин да е най-популярната добавка във фитнес промишлеността: той обезпечава бърз и комфортен източник на протеин на относително налична цена. Професионалните спортисти постоянно употребяват по 2-3 дози на ден, само че за елементарния трениращ е задоволителна и единствено една.

Можеш да го вземеш преди или след тренировката си, за повече мощ и по-бързо зареждане и възобновяване на мускулатурата. Като по този начин ще ти обезпечи и по-добро мускулно развиване в дълготраен проект.

Тук обаче би трябвало да уточня, че първокачествен протеин в режима би трябвало да се набира главно и най-вече от истински хранителни източници. А протеинът на прахуляк може единствено да ги добави, като добавка. Но не и напълно да ги замести.

6. Риба

Не обичаш месо? Няма проблем, рибата е изцяло съответна и пълноценна опция. Рибата е с високо наличие на протеини и потребни мазнини и е изключително богата на важните Омега 3 мастни киселини. Те са от значително значение, тъй като оказват помощ в изгарянето на телесните мазнини, поддържането на по-чиста и завършена фигура и обезпечават вярното действие на виталните процеси в тялото, като метаболизма да вземем за пример.

7. Овесени ядки

Разбира се, положителният хранителен режим не е формиран единствено от протеини. Въглехидратната храна е също толкоз значима за пълноценно действие и развиване на тялото. Така че просто би трябвало да загатна и няколко питателни източници на въглехидрат. Първият от които са овесените ядки.

Едрите овесени ядки са превъзходен източник на въглехидрати, както заради ниския си гликемичен индекс (GI), по този начин и заради минималната си обработка, която резервира доста от питателните субстанции в състава им. Ползите от диета с невисок ГИ са доста и не би трябвало да се подценяват.

Накратко, храните с невисок ГИ могат да ускорят загубата на мазнини за тези, които желаят да отслабнат, и да обезпечат непрекъснато и пълноценно асимилиране на въглехидратите, за опазване на мускулите при трениращите за мускулна маса.

8. Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни се усвояват по-ефективно и ни обезпечават повече хранителни субстанции от рафинираните зърна. Това предизвиква поддържането на устойчиви равнища на сила през целият ден. А и усъвършенства цялостното здраве.

Като тук особено внимание измежду тях ще обърнем на кафявият ориз. Консумацията му може да помогне за повишение на равнищата на хормона на растежа, който е от решаващо значение за мускулния напредък, загубата на мазнини и увеличение на силата.

9. Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са богати на антиоксиданти, които са от значително значение за здравословното действие на цялата ни имунна система. Така че съществено подкрепят здравето.

А и обезпечават тонове други хранителни субстанции, като витамин С, витамин Е и бета-каротин. И не на последно място – фибри, които подкрепят вярното храносмилане и усвояването на питателните субстанции от всяка призната храна в режима.

10. Здравословни мазнини

Знам, че мисълта за консумация на мазнини кара някои хора да потръпват, само че потребните хранителни мазнини са от значително значение за мускулния напредък.

Всъщност, те играят основна роля в производството на хормони като тестостерона и хормоните на растежа, които подтикват мускулния напредък и увеличението на силата. В допълнение, мазнините са нужни за доста значими поддържащи функционалности на тялото.

Има разнообразни типове мазнини, само че тези, от които имаш съществена потребност в храната си, са полиненаситените и мононенаситените мазнини. Именно те са т.нар. полезни мазнини. Можеш да ги намериш в доста типове риби, в ядките, семената и маслата, които се вършат от тях, както в и в храни като маслини и авокадо. Дори и в някои листни зеленчуци.

Всички те са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

В заключение…

Е, към този момент знаеш типовете храни, които би трябвало да участват в режима ти, с цел да развиеш сполучливо силата и мускулатурата си. А и освен. Добре уравновесеният хранителен режим ще ти донесе и по-крепко здраве, равномерни равнища на сила през целият ден. И много наслаждение от храната!

Така че, не просто тренирай крепко, само че и хапвай добре. И резултатите няма да закъснеят!

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР